Recepten vertalen: de juiste ingrediënten


 

Het lijkt zo makkelijk: een lijstje met levensmiddelen en een bijbehorend stappenplan vertalen. Toch behoren recepten vaak tot de meest complexe teksten die HortiTaal als vertaalbureau onder ogen krijgt. Hoe zit dat precies en hoe gaan wij ermee om?

 
 
 
 

HortiTaal werkt niet enkel voor de sierteelt, maar heeft een groot aantal groenteveredelaars en –kwekers als klant. Doordat veel van die bedrijven zich in hun marketinguitingen rechtstreeks aan de consument richten, en restaurantwaardige gerechten koken een steeds belangrijker rol speelt in onze samenleving, is het aantal recepten dat wij vertalen de afgelopen jaren sterk toegenomen. En dat biedt mooie uitdagingen.

Appels en peren
Zoals bij al onze vertalingen nemen wij niet klakkeloos over wat in de brontekst staat, maar kijken wij eerst kritisch hoe deze het best kan worden omgezet voor u en uw doelgroep. Dat begint al bij de ingrediëntenlijst. Soms zullen er alternatieven moeten worden gezocht voor bepaalde levensmiddelen, omdat deze in andere landen bijvoorbeeld amper bekend zijn of helemaal niet verkrijgbaar. En hoe ga je om met de aanduiding van hoeveelheden voor landen waar ze het metrieke stelsel niet gebruiken? Ons is altijd geleerd dat je appels niet met peren kunt vergelijken … maar dit zijn wel degelijk vraagstukken die bij het vertalen van een recept naar boven kunnen komen en die wij – voordat we met vertalen aan de slag gaan – nauwkeurig met u bespreken om tot een goed resultaat te komen.

Copywriting
Recepten vertalen is een vak apart, maar recepten schrijven al helemaal. Want hoe gedetailleerd (of juist niet) moet de uitleg voor de lezer zijn? Is alles helder omschreven en klopt de consistentie van het geheel wel? Maak je het geheel hip of juist traditioneel? En komen alle genoemde ingrediënten wel voor in de ingrediëntenlijst en andersom? HortiTaal helpt u graag met deze vraagstukken door behalve de vertalingen ook de copywriting of het redigeren van recepten te verzorgen. Zo maakt straks iedereen de lekkerste gerechten met uw product. Eet smakelijk! Bon appétit! Enjoy your meal! Buen provecho!

Terug naar de nieuwspagina