HortiTaal op bezoek bij De Bolster
Voor HortiTaal is het regelmatig bezoeken van vakbeurzen en klanten cruciaal om op de hoogte te blijven van de steeds snellere ontwikkelingen in de land- en tuinbouw. Op die manier kunnen we nog beter inspelen op de vragen en behoeftes van de klant, want enkel als je écht begrijpt waar het over gaat, kan je erover schrijven. Onze eigen Susanna Ruiter-Bähler bezocht vorige week De Bolster Biologische Zaden in Epe en vertelt er hier alles over.
Elk jaar vinden rond week 39 de open dagen van een groot aantal Nederlandse groenteveredelaars plaats. Ooit is Bejo Zaden hiermee begonnen door hun veldproeven open te stellen voor het publiek en nu is het - samen met vakbeurs Seed Meets Technology – hét evenement voor uiteenlopende innovaties in de zaadveredelingstechniek; een vaste prik en een must-visit voor bezoekers uit de hele wereld.
Vergelijkingsproeven
Rasproeven zijn er niet enkel om het assortiment van de veredelaar te bekijken en beoordelen, maar ook om kennis te nemen van interessante vergelijkingsproeven. Er zijn tal van factoren die een rol spelen in de ontwikkeling van het eindproduct. Klimaat, grond, bemesting en ga zo maar door hebben invloed op smaak en maat. Klanten bij de proeven van De Bolster konden met eigen ogen het rasgedrag onder verschillende omstandigheden zien en beoordelen.
Resistentie
Zelf waren we erg onder de indruk van het verschil tussen de nieuwe De Bolster Phytophthora-resistente tomaten, die het in het veld ontzettend goed doen in vergelijking met niet-resistente rassen. Deze nieuwe ontwikkeling betekent een absoluut keerpunt en een hoopvolle stip aan de horizon voor hobby- en semiprofessionele kwekers die tomaten in de open lucht willen telen.
Handige rassen
Biologische groenten hebben sinds de COVID-tijd duidelijk momentum gekregen. De vraag neemt gestaag toe en ook de toepassingen worden breder. Zo leerden we bij De Bolster over de ontwikkeling van verschillende bijzondere initiatieven, zoals die van de ‘Herenboeren’. Dit zijn boerderijen in eigendom van coöperaties, die onderling de oogst verdelen. Want je eten krijg je natuurlijk het liefst van dichtbij. Voor deze handige initiatieven zijn ook ‘handige rassen’ noodzakelijk, iets waar ze bij De Bolster met hun ontwikkelingen goed op inspelen. Biologische groenten met een succesverhaal, die goed gedijen en geschikt zijn voor een duurzame, milieuverantwoordelijke teelt!